Sobeňák pro Ukrajinu - Rekreační středisko Sobeňák

Hned 24. 2. 2022 jsme Sobeňák registrovali v SUZ jako objekt dostupný k ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Dva týdny se nic nedělo, až 10. 3. zrána se ozvalo KACPU s tím, že by nám chtělo ten den dovézt plnou kapacitu, tedy 100 lidí. Během dopoledne jsme s pomocí kamarádů a dobrovolníků z Rožmitálska Sobeňák odzimovali a uvedli do provozu. Odpoledne jsme již ubytovávali nově příchozí.

  • Na Sobeňáku je ubytováno necelých 100 uprchlíků z Ukrajiny
  • Jedná se o ženy s dětmi (a dále 5 můžů, z nichž 3 jsou důchodového věku)
  • Jsou ubytování ve vytopených pokojích. Polovina z pokojů má vlastní sociální zařízení (umyvadlo, záchod, sprcha), druhá má společné velké centrální zařízení.
  • Vaříme 3x denně (rozmitalske maminky pečou svaciny)
  • Nabídli jsme jim přístřeší do začátku května, poté máme nasmlouvané pobyty
  • Nedostali jsme žádné finance – ani od kraje, ani od státu, ani od města, ani od soukromých osob (pokud se to změní, uvedeme to zde). Tj. vše platíme z vlastních zdrojů.
  • Kromě ubytování jsme ubytovaným pomohli se zařízením nutných dokumentů a nadále jim zprostředkováváme nejčerstvější informace a povinnosti (v komunikaci s Rožmitálskou a Příbramskou radnicí)
  • Zařídili jsme psychologa. Snažíme se zařídit výuku dětí. Zacne vyuka cestiny pro deti i dospele.

V tuto chvíli jsou uprchlíci materiálně zabezpečeni. Tedy nesháníme oblečení, ani jiné vybavení.

Tímto bych rád poděkoval všem známým i neznámým pomocníkům a dobrovolníkům. Mnoho lidí nám pomohlo fyzicky a mnoho materiálně. U mnohých ani nevíme jméno. Moc si toho vážíme. Z firem/institucí bych rád zmínil např. Pivovar Podlesí, restauraci New Romance, Potravinovou banku pro Prahu a Středočeský kraj z.s. Z lidí především Terezu Vlkovou, která za Sobeňák řeší pomoc uprchlíkům.

Pokud nám chcete pomoci, hledáme dobrovolníky (může se jednat o dopravu, zařizování, či prostou komunikaci a aktivitu na místě). Pokud máte zájem, kontaktujte prosím Terezu Vlkovou, tel. 777 293 396‬.

Dokud nám nepřispěje stát, hodí se nám potraviny (vejce, mouka, zelenina, těstoviny, ..). Někdo nám např. přivezl několik pytlů brambor, či beden jablek. Pokud chcete darovat potraviny, kontaktujte prosím Luboše Melichara, tel. 606 466 712‬

Pomůžete nám také, pokud nebudete podporovat nepravdy a nesmysly, tedy jich je několik:

  • Prý jsme dostali milion od města — od nikoho jsme zatím nedostali ani korunu
  • Prý kupujeme na každý pokoj televizi a laptop — na jídelně je jeden projektor a erární laptop k dispozici všem
  • Prý jsou na ubytování na Sobeňáku v otřesných podmínkách — viz. text výše. Myslíme si, že ubytování pro uprchlíky na Sobeňáku má skvělou úroveň a i díky práci dobrovolníků uprchlíkům poskytujeme za nás ten nejlepší možný start do dalšího života.
  • Prý ukrajinští muži chodí pokřikovat na dívky z rožmitálské školy — na tuhle úroveň se nebudeme snižovat s odpovědí. Asi jen dodejme, že o to více si vážíme všech vstřícných obyvatel Rožmitálska.

Děláme maximum proto, abychom uprchlíkům z války poskytli co nejlepší start v ČR. Nejen kvůli nim, ale kvůli mužům, kteří na Ukrajině bojují za nás.

Update 13. 6. 2022

Obdrželi jsme příspěvek na ubytování. Je to 250 Kč/os/den s DPH. Učitě natom nezbohatneme, ale je to významný rozdíl oproti tomu případnému mínusu ve statisících.

 

 

icon-1.png

O nás

Sobeňák je rekreační středisko v srdci Brd u Sobenského rybníka. Zařízení s kapacitou 180 osob ve zděných budovách a chatičkách.
icon-2.png

Adresa

Starý Rožmitál 148262 42 Rožmitál pod Třemšínem
icon-3.png

Kontakt

Telefon: 736 242 952Email: info@sobenak.cz

Sobeňák s.r.o. © 2020